La ciència ens fa més lliures, amb major capacitat d’elegir

Aquest aquesta frase l’Alberto Fernández intenta convèncer qualsevol audiència seva, física o virtual, per demostrar la importància de conèixer ciència. I això mateix és el que va fer divendres passat a la II Jornada de Comunicació Cientícia 2.0 organitzada per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG, de la qual formo part, i celebrada a Girona. Aquestes varen ser les principals aportacions per ordre de programa:

Obria la Jornada en Javier Armentia, del Pamplona Planetarium,  fent un repàs de la lenta i tímida implantació de les eines 2.0 als museus de ciència de l’Estat. Amb la principal raó que encara es valoren pel nombre de visitants físics, i no pels virtuals. Sou conscients que aviat ens podrem passejar en 3D per qualsevol museu des de l’ordinador de casa ? De totes maneres, és important recordar que conèixer ciència també implica descobrir, i aquí toca aplicar allò de “prohibit no tocar”. Ara bé, tot serveix per comunicar la ciència, i més en un museu partint de l’objecte real. La didàctica de la ciència és l’objectiu d’aquests museus, però d’una forma lúdica, fent pensar als visitants. Així, posem-nos molt malalts de curiositat (Galileo).

El següent a parlar va ser l’Iñaki de la Torre, de la revista QUO, revista de divulgació científica, però amb la intenció d’entretenir al lector a base de curiositats científiques. Aquest lector no té la intenció d’entendre més la ciència quan la compra, i ni tan sols pensa que la revista va de ciència, ja que pel contrari segurament no la compraria. O sigui, la qüestió al darrera és semblant als museus, que pretenen la didàctica de la ciència de forma imperceptible, i la revista fa el mateix, però amb una finalitat de benefici econòmic afegida.Una aposta que m’ha agradat de QUO, ja fent ús de les eines 2.0, concretament Facebook, són els wiki-reportajes, notícies construïdes juntament amb els lectors i publicades posteriorment en paper. Això els dóna una major proximitat amb el lector.

I torno amb l’Alberto Fernández, qui m’ha donat aquest títol. Defensa el pensament crític que dóna el coneixement de la ciència, el qual ens farà més lliures, amb una major capacitat d’elegir. L’Alberto avisa del dany provocat per la pseudociència, en augment degut a l’excés d’informació que proporciona internet. El seu objectiu és ajudar a divulgar la ciència, fent ús de la divulgació 2.0 i les facilitats que dóna. Ens va presentar diferents projectes de programari col·laboratiu: Boinc, Stardust o Slooh, demostracions de com fer ciència entre tots i de manera molt fàcil. I sobretot vull destacar la seva iniciativa amb DocuCiencia, un bloc de reportatges científics, us convido a entrar-hi, només per descobrir-lo va valer la pena la seva conferència. I acabo tal com he començat: la ciència ens implica a tots, i així serem més lliures.

Michele Catanzaro, de El Periódico i Global Talent, va agafar el relleu. Defensa que la crisi actual que pateix el periodisme, de la qual es culpa a internet, doncs ja ve de llarg, i es tracta d’una crisi de model, tal com ja he defensat anteriorment en aquest bloc. Em va soprendre que el poder de la propaganda també sigui present en la ciència, demostrat en el fet que un article que es mencioni en el New York Times augmenta les cites científiques en un 73%. Però el que més em va agradar va ser el descobriment de Global Talent derivada de Talència Catalunya Recerca, una plataforma de comunicació basada en el coneixement, amb l’objectiu de divulgar la ciència.

La Jornada la va concloure l’arquitecte Ernesto Redondo, amb una sorprenent presentació sobre la realitat augmentada. En concret ens va presentar un projecte amb l’Ajuntament de Girona per crear un SIG en 3D (sistema d’informació geogràfica) de la Torre Gironella. Tothom va quedar bocabat d’adonar-se que allò que crèiem futur, doncs ja és una realitat, i no només pels jocs, sinó també aplicable a l’arqueologia, arquitectura, educació,… Us podria dir moltes més coses, però és millor que mireu la presentació.

Alt nivell dels oradors, així que ja m’espero a la III Jornada. Felicitats als organitzadors!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s