Fes realitat el teu somni, sigues emprenedor

Ahir al vespre, a l’Auditori Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, en Xavier Verdaguer va parlar de “L’ecosistema de Silicon Valley”, en un acte organitzat per l’Eduard Batlle. En Xavier és un emprenedor, amb l’empresa reconeguda com TMTFactory o, la més recent i creada a Silicon Valey, Innovalley. En Xavier va venir a parlar de la importància de ser emprenedor, sobretot en els temps actuals de crisi. Comparava la visió pessimista actual de Catalunya amb l’activitat i les ganes de tirar endavant a Silicon Valley. No es tracta de cap ciutat mega-moderna, simplement un grup de pobles / ciutats que han crescut al voltant d’una de les universitats més prestigioses del món: Stanford. La cultura americana, ja des de l’educació primària, estimula els dots de comunicació, de lideratge, i de creativitat. Això amb l’únic objectiu de formar potencials emprenedors. I, a cert moment, professors d’Stanford varen animar alumnes seus a ser emprenedors, establint-se al voltat de la universitat, i així varen néixer HP, Apple, Google, Facebook, Intel,… les millors empreses tecnològiques del planeta es troben allà, juntament amb les biotecnològiques. Ara bé, l’impuls de la univrersitat no seria suficient sense l’ajuda econòmica privada, els famosos “business angels” i inversors de “capital risk”. És curiós que un dels carrers que dóna a Stanford tingui la major concentració d’inversors del món. Gent disposada a apostar per estudiants de vint-i-pocs anys. Allà és molt més fàcil aconseguir finançament, fins i tot els veïns t’ofereixen diners si creuen en la teva idea! Això forma part de la cultura americana de potenciar la cultura emprenedora (i alhora creure que en treuran benefici propi, evidentment!).

Em va sorprendre la comparació de Silicon Valley amb la plana de Vic per part d’en Verdaguer, però molt ben justificat. Ara toca que Catalunya es posi les piles a potenciar els emprenedors. Cal ser molt conscients que molta gent que ha perdut la feina no tornarà a treballa d’allò que feia. També que amb la crisi actual molts estudiants sortiran de la Universitat i tardaran molt temps a trobar una feina. És a aquests últims que se’ls hauria de formar per ser emprenedors, afegint continguts de lideratge, comunicació i emprenedoria als estudis. No pots ser que 9 de cada 10 estudiants tingui com a màxima aspiració ser funcionari. A Catalunya fracassar està molt mal vist, però en canvi a Silicon Valley consideren que un fracàs ha estat una oportunitat d’aprenentatge. Alhora també està mal vista aquella persona que té èxit i guanya molts diners, com si no els hagués fet de forma lícita. Un consell molt gran és que aprenguem dels fracassos i valorem i aprenguem dels que tenen èxit. Ara bé, Sillicon Valley també té una cara negativa, i és la poca presència de dones emprenedores, i la poca concil·liació familiar que tenen. Així doncs, tampoc res és perfecte.

Acabo amb un parell de reflexions finals. Cal apostar decididament per la cultura de l’emprenedor, ajudants als estudiants a poder crear el seu propi negoci. La recerca a la Univesitat també s’ha d’enfocar cada cop més al mercat, sense que això vulgui dir oblidar-se de la recerca bàsica, però amb només aquesta última la Universitat està aïllada. I recordar molt bé que EMPRENDRE = FER REALITAT UN SOMNI!

5 pensaments sobre “Fes realitat el teu somni, sigues emprenedor

  1. Retroenllaç: Quan l’”evoluciona favorablement” té efectes secundaris « Bloc de Jordi Poater

  2. Retroenllaç: Premsa constructiva: Incentivar l’emprenedoria « Bloc de Jordi Poater

  3. Retroenllaç: Girona: viver d’idees d’e-futur « Bloc de Jordi Poater

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s