Coneixement amplificat: independència d’espai i temps

Ahir, Brian Kelly, va donar la conferència “What can we learn from amplified events?” a la Biblioteca de la UdG, invitat per en Miquel Duran (gràcies a un tweet) i a la Càtedra C4D de la UdG. En Brian Kelly va parlar de la importància d’amplificar un esdeveniment, i per això forma part de The Event Amplifier.

Ara bé, què vol dir amplificar un esdeveniment? Doncs es tracta de fer difusió d’un esdeveniment a la xarxa, fent ús de les eines 2.0. Cal ser molt conscients que cada àrea de coneixement només avança si té audiència (= gent interessada), pel contrari, s’atura. La raó principal d’amplificar un esdeveniment és saltar-se les restriccions que impliquen l’espai (on té lloc la conferència) i el temps (moment en què es dóna la conferència). Aquella conferència amplificada es pot seguir des de qualsevol punt del món, i a qualsevol hora, així doncs, arribant un públic molt major que aquella restringida a una hora i lloc determinats. Podríem dir que l’amplificació permet “viatjar en el temps” i, molt important, ajudar-nos a completar la memòria d’aquell esdeveniment (Kelly va fer referència al quadre de Dalí). Les eines que aquesta amplificació implica són: creació d’un bloc de l’esdeveniment, video streaming (seguiment en directe de les xerrades online i alhora gravació per una posterior visualització), presentacions obertes online (ex. SlideShare), i  ús de xarxes socials: Facebook, LinkedIn i, sobretot, Twitter. Aquesta última ha esdevingut una eina indispensable per la mencionada amplificació, formant part del seguiment online, recerca per paraules clau, i posterior discussió sobre la mateixa a la xarxa.

Una reflexió final: l’amplificació d’esdeveniments va en augment però, podria tractar-se només d’una moda? No ho crec, per mi poder seguir una conferència sense les restriccions temporals i espaials té uns avantatges infinits, permetent-me accedir a un coneixement que per altra banda potser mai arribaria al meu abast. Alhora, ni que sigui pel medi ambient, implicaria un estalvi d’avions i més avions per arribar a diferents conferències per compartir el coneixement. Aquí ens podríem preguntar si és igual d’efectiu l’intercanvi de coneixement in vivo que online, però ho deixo per un altre dia. Per acabar, és útil l’amplificació d’esdeveniments en la ciència? Útil sí, sense cap dubte, però xoca amb la importància de publicar aquells resultats que es presenten, abans de posar-los a la xarxa. I això ho fa més complicat, i una mostra l’he patida en primera persona en el darrera Girona Seminar, en el qual he estat implicat en la seva amplificació, de forma pionera en química.

2 pensaments sobre “Coneixement amplificat: independència d’espai i temps

  1. Retroenllaç: Remote Live Blogging « The Event Amplifier

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s