Catalunya: bressol de talent jove

M’ha arribat a les mans una entrevista del passat 4 de gener al Dr. Josep Baselga, Director d’oncologia de l’hospital General de Massachussetts (Boston), publicada per La Vanguardia. Primer de tot ja m’ha cridat l’atenció el títol: “Catalunya ha de ser un bressol de talent jove”, frase que dirigeix al Conseller Mas-Collell; defensant que Catalunya ha d’atreure joves investigadors de primer nivell, ja que les noves idees surten de la gent jove. En aquest sentit, valora de Boston el fet de dur a terme un treball en equip, d’interacció amb altres persones. Aquest entorn, segons Baselga, el fa sentir jove, amb ganes d’aprendre i fer coses noves. Tornant a Catalunya, defensa que s’ha de donar tot el suport als centres d’investigació d’excel·lència  Respecte a la recerca en medicina, troba a faltar una major interacció entre la Universitat i els hospitals catalans, a diferència del que passa a Harvard. Baselga acaba amb un punt important a tractar, la dissociació entre investigació i docència. A Harvard, es pot esdevenir full professor (catedràtic) a través de tres vies: un bon investigador, un bon metge o un bon mestre, les tres igualment valorades. Recordem que un bon investigador moltes vegades no és un bon mestre. Aquesta dissociació enriqueix la Universitat, ja que un bon mestre es dedica als alumnes (el futur), mentre els investigadors es centren en la recerca i en els estudiants de doctorat. Cal reflexionar-hi també a casa nostra.

Comparteixo la confiança de Baselga amb el Conseller Mas-Collell, qui també fou un prestigiós professor de Harvard, per tornar a donar suport als centres d’excel·lència (centres que ja varen ser creats fa uns deu anys pel mateix Mas-Collell); atreure el talent jove, i per això ICREA fou pionera a tot l’Estat amb la creació de la ICREA Junior i la ICREA Senior (també creada per Mas-Collell); i donar suport a la dissociació entre investigació i docència, i per això torno a fer referència a ICREA amb el programa Acadèmia (creat fa dos anys pel conseller Huguet). Les idees i la persona ja hi són, només falta que els nostres dirigents apostin (posin diners) directament per aquesta societat del coneixement.

2 pensaments sobre “Catalunya: bressol de talent jove

  1. Retroenllaç: Enric I. Canela » Blog Archive » Recuperem l’ICREA Júnior

    • Gràcies Enric per fer referència a aquesta entrada. M’alegro que estiguem d’acord de la importància de tornar a presentar la ICREA Júnior, tot i que crec que hem de sumar, i per això no tiraria enrera el pas fet amb l’Acadèmia, que també considero clau per un altre sector de la recerca en el nostre País.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s