“Ho diré al meu papa”, fracàs escolar i disciplina

Em trec el barret amb l’article d’avui de Rafael Nadal “La semana blanca como síntoma” a La Vanguardia. Comparteixo amb ell que una de les principals raons de l’actual desmesurat fracàs escolar és la manca de disciplina dels nens i nenes. Atacar aquest problema ha de ser el punt de partida, ja que tant millorarà l’atenció dels estudiants a allò que se’ls ensenya, com la dedicació dels mestres i professors a la seva feina: ensenyar. Sí, aquesta és la feina que tenen encomanada, i per això celebro tornar a tenir el Departament d’Ensenyament, i no el Departament d’Educació, ja que educar és la tasca responsabilitat dels pares, sense excuses. Parlar de disciplina fa temps que no és políticament correcte, un dels molts prejudicis que ens toca carregar després d’haver estat víctimes d’una dictadura. Però ha arribat el moment que algú ha d’agafar el toro per les banyes per donar el pes merescut al coneixement, el motor per assolir la societat basada en l’economia del coneixement, i així remuntar els temps difícils actuals. Tant la Consellera Rigau com el propi President Mas estan obligats a fer front a aquesta feixuga càrrega: “Nuestra escuela reclama directrices claras, sencillas y contundentes” (R. Nadal); aquest País s’hi juga molt.

No defenso la necessitat de la disciplina per apuntar-me a la moda actual. Fa poc ja vaig referir-me a l’opinió d’una mestra sobre la manca d’autoritat; però ja fa 6 anys vaig escriure l’article “Irresponsabilitat parental i guarderies als 16 anys” al Butlletí del Centre d’Estudis Jordi Pujol, sobre una llei proposada per Villepin per responsabilitzar els pares de l’educació dels seus fills. Abordem primer la manca de disciplina, per després continuar amb posicionar la lectura com a eix vertebrador de tot ensenyament, reincorporar els exàmens de setembre i, més important, tornar a separar els que volen fer Batxillerat d’aquells que volen fer formació professional (prèvi didàctica del prestigi d’aquesta) als 15 anys. Com a papes, eduquem bé els fills per tal que els mestres els puguin ensenyar millor.

3 pensaments sobre ““Ho diré al meu papa”, fracàs escolar i disciplina

  1. Retroenllaç: Tweets that mention “Ho diré al meu papa”, fracàs escolar i disciplina « Bloc de Jordi Poater -- Topsy.com

  2. M’agrada molt aquest escrit Jordi i la conclusió final. Pot donar la sensació de ser reiteratiu, però no hi ha fórmules màgiques. Ens esperen grans reptes i, sobretot, tenir l’obligació de promoure una educació millor per als nostres fills.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s