Física quàntica comprensible per la iaia

Albert Einstein deia que no saps una cosa fins que no ets capaç de fer-la entendre a la teva iaia. Això m’ho va recordar un article d’un astrofísic de la NASA. Aquest passat estiu he llegit “La Puerta de los Tres Cerrojos”, una novela amb la física quàntica com a base de la Sonia Ferández-Vidal (Dra en física quàntica i investigadora en prestigiosos laboratoris com el CERN, ICFO o Los Álamos). Muhammad Yunus (Premi Nobel de la Pau) el descriu així: “En esta novela, Sonia mezcla, por primera vez, fantasía y física cuántica, y hace que la ciencia sea accesible y atractiva para todos los lectores”. No hi puc estar més d’acord, reconec que la lectura de la mateixa em va atrapar des del principi, amb la física quàntica present al llarg de la novela, d’una manera molt comprensible. Així doncs, no només apareix el famós Gat de Schrodinger, sinó que també ens parla del forat negre, antimàteria, quarks, criptografia, fotons, neutrins, principi de superposició, teleportació o l’efecte túnel. I tota aquesta física quàntica és viscuda amb en Niko Mir, un noi que un matí decideix agafar un altre camí per arribar a l’institut. En definitiva, us el recomano, i no ho faig com a científic en el camp de la química quàntica, sinó com a persona que creu que la societat hauria de tenir una major inquietud per la ciència, un món fascinant i més accessible del que la gent creu.

Vaig tenir l’oportunitat de conèixer a la Sonia en el TEDxGirona, on va donar una magnífic conferència sobre ciència, amb la intenció de contagiar la seva il·lusió per la física quàntica a la societat. La seva següent aventura és Quantic Love, molt aviat.

4 pensaments sobre “Física quàntica comprensible per la iaia

    • El principal objectiu és acostar la física quàntica a la població no científica, per tant és bàsicament de divulgació, però en tot moment amb seriositat, tot i que alguns conceptes es podrien discutir des d’un punt de vista de rigurositat.

  1. Em va agradar molt llegir La Porta dels 3 Panys i espero que l’hagin llegit moltes persones llunyanes a la ciència. Espero que ben aviat poguem tenir Quantum Love entre les mans, estic segur que la Sònia ens tronarà a sorprendre!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s